Waar ga je beginnen als je hebt besloten om te gaan emigreren of je neemt deze informatie mee in het proces van denken aan emigratie. Er zijn een aantal dingen die direct moet gaan doen om te mogen wonen in Denemarken.
De volgende stappen hebben wij genomen in onze emigratie van Nederland naar Denemarken. We zullen deze stappen nog uitgebreider gaan beschrijven. Zo krijg je wel inzicht wat je moet doen.
Adres
Belangrijk is om alles te kunnen regelen is het hebben van een adres. Dit kan van een huurwoning zijn of een koopwoning. In beide gevallen is het van belang om de overeenkomsten goed te bewaren en mee te nemen naar afspraken, zodat je kan laten zien dat je een adres hebt.
Het adres word gebruikt voor het opsturen van belangrijke zaken, post vanuit de gemeente en de gezondheidspas.
Verblijfsvergunning
Vanuit een EU land, net zoals wij (Nederland), mag je sowieso 90 dagen verblijven in Denemarken. Zonder dat je ergens geregistreerd dient te zijn. Heb je de intentie om langer in Denemarken te verblijven dan moet moet je een verblijfsvergunning aanvragen bij SIRI. Meer informatie, het maken van een afspraak en wat moet je meenemen raadpleeg dan Ny i Denmark.
Ok je hebt besloten om langer te gaan blijven, dan de 90 dagen, gezellig. Dan moet je een vergunning aanvragen op grond van een van de volgende opties:
- Je komt hier studeren
- Je hebt een baan
- Je kan jezelf in onderhoud voorzien
Deze genoemde opties heeft zijn eigen voorwaarden. Het is van belang om deze goed door te nemen en een keuze te maken welke optie en wat je nodig bent om voor een bepaalde keuze te gaan.
En dan? Je mag nu rustig in Denemarken verblijven, zolang je aan de gestelde voorwaarden houdt. Kan je niet aan de voorwaarden voldoen, dan dien je een nieuwe vergunning aan te vragen.
Woon je inmiddels langer dan 5 jaar in Denemarken dan kan je een permanente verblijfsvergunning aanvragen.
CPR-nummer aanvragen
Je hebt een verblijfsvergunning en dan ga je door naar een andere belangrijke stap. Het aanvragen van een CPR nummer. Je kan het vergelijken met het BSN nummer in Nederland. Je wordt ingeschreven in het bevolkingsregister.
- Het belangrijkste is dat je een adres hebt in Denemarken.
- Je meldt je bij de gemeente waar je woning staat. Je neemt met dit bezoek mee, zorg dat je een afspraak maakt bij de locatie als dat nodig is, je koopovereenkomst of huurcontract.
- Dan moet je even geduld hebben, je krijgt namelijk niet direct je CPR-nummer mee. Deze krijg je via de post op het adres waar je woont. Deze pas is je sundhedkort, een pasje met handige informatie: je CPR-nummer, je eigen adres, gegevens van je huisarts. Ook staat er een streepjescode op waarmee je incheckt bij de huisarts en kan bij de bibliotheek gebruikt worden.
- Dan gaat er een wereld voor je open. Je kan met het CPR nummer de volgende zaken aanvragen/openen: MitId ( heeft heel wat weg van DigiD), bankrekening openen, verzekeringen aanvragen, Deens mobiel nummer aanvragen en ga zo maar door. Het is een belangrijk nummer.
Handige emigratie websites
Handige website die wij zelf hebben geraadpleegd in het proces vooraf, maar ook zeker toen we hier kwamen op het adres.
Life in Denmark: Ze geven een soort van stappenplan waar je aan moet denken voordat je gaat en als je in Denemarken bent gekomen. Ook mocht je willen vertrekken uit Denemarken. Het is handige website die je goed op weg kan helpen in het emigreren naar Denemarken
New in Denmark: Deze website is handig in het aanvragen van een verblijfsvergunning. Per keuze wordt hier ook de voorwaarden beschreven. Een handige informatieve website.
Heb jij handige websites of andere informatie, stuur dan een mailtje naar ons-eens-avontuur@hotmail.com, zie hier voor meer contact gegevens.
Geef een reactie