Pak de kalender erbij

Daar waar je vanuit een land vertrekt naar een ander nieuw land, heb je te maken met nieuwe bijzondere dagen die gevierd worden. Voor ons geldt dat natuurlijk voor Nederland en Denemarken.

Dus ik heb de kalender van beide landen er eens bij gepakt en de diversiteit aan dagen verzameld en die op een jaar kalender gezet.

Er zitten natuurlijk dagen tussen die we simpel weg niet kennen, omdat we er niet meer zijn opgegroeid. Dat trok natuurlijk mijn nieuwsgierigheid gaandeweg. Ik ben hier dus even ingedoken. Onder de kalender vind je van bepaalde dagen de uitleg van wat die desbetreffende dag inhoudt. Klik op het woord voor meer informatie, anders word deze post zo lang.

De meeste vakantie dagen in Denemarken zijn gebaseerd op de Christelijke kalender. De belangrijkste dagen zijn dan ook Kerst, Pasen, Midsummer festival, Saint Hans. zo heeft iedereen dag zijn eigen tradities en familie bijeenkomsten.

Op de onderstaande jaarkalender van het huidige jaar.

Fastelavn

Dit stamt af van de Katholieke tijd in Denemarken. Voor Pasen werd er 40 dagen gevast. Met Fastelavn was een feest dat werd gehouden voor de strenge periode in ging zonder vlees, vet eten of lekkernijen. Na 1536 verloor de vastentijd zijn reformatie maar bleef dé avond bestaan.

Tijdens deze avond werd er in het vere verleden een kat uit een ton geslagen. Waarom een kat omdat deze destijds werd gezien als het kwaad, een verdacht dier. De man die de kat uit de ton wist te slagen werd de kastenkoning genoemd en mocht een koningin kiezen uit de meisje die aanwezig waren. Ook kan kon hij belastingvrijstelling krijgen voor het volgend jaar. Voor die tijd hing er best wel wat van af denk ik zo. Er staan verschillende uitleggen op de website. Vergeef me als dit waarschijnlijk niet de juiste uitleg is.

Hedendaags is het eigenlijk carnaval in het Deens. Met name word dit carnavalsfeest gevierd met de kinderen. Die gaan verkleed en slaan geen kat meer uit een ton maar snoep. Wel staat er op de ton, die dan je veel in de winkels ziet liggen een zwarte kat op de ton. Dus een klein beetje is de kat erbij gebleven. Dan vergeet ik zeker even te zeggen dat vele winkels ook nog eens vol liggen met verkleed kleren voor de kleinste.

In een aanloop van de Fastelavn word je nog net niet doodgegooid met fastelavnsboller. Als je in die tijd in Denemarken bent, probeer deze zeker uit, want och je weet niet wat je mist zo lekker en oh zo zoet. Recept vind je hieronder!

Bronnen:
Natmus.dk
Visitdenmark.nl
Fastelavnboller recept (in het Deens)

Skærtorsdag

Wordt ook wel de Witte Donderdag genoemd. De dag voor Goede vrijdag en in de

Danmark besættelse og befrielse

Elk jaar op 9 april word er stil gestaan bij het feit dat Duitsland Denemarken binnenviel in het jaar 1940. Deze bezetting gebeurde tijdens de operatie Weserübung. De regering en de koning kon redelijk normaal blijven functioneren to 29 augustus van 1943. Toen kwam Denemarken onder directe militaire bezetting te staan. Dit hielt stand tot 5 mei van 1945.

Op 4 mei 1945 om 20:35 werd er bekend gemaakt dat de oorlog voorbij was. Al was het natuurlij kwel even spannen, mede omdat er nog geen Britste, Amerikaanse of Russische soldaat voet op Deense bodem had gezet. In die avond werden er massaal kaarsen gebrand bij de ramen om het einde van de bezetting te vieren. Dit staat vandaag de dag als symbool voor de herwonnen vrijheid.

Gelukkig beëindigde bezetting redelijk vreedzaam en kon er de volgende dag op 5 mei feest vieren. Enkel Bornholm was nog bezet, daar hebben er nog diverse bombardementen plaatsgevonden. Zij werden vrij in april een jaar later.

Denemarken staat net als Nederland op 5 mei stil staan bij de bevrijding. Alleen zal er niet op grote zaal feesten worden gehouden, zoals we dat in Nederland inmiddels kennen. Mocht dit toch anders zijn, hoor ik dat graag.

Bronnen:
Nationalmuseet

Grundlovsdag

Je kan het denk ik al wel een beetje zien, maar het is de dag van de grondwet. Dit is een dag waarbij word stil gestaan bij de invoering van de eerste grondwet uit 1849. Deze dag word vaak gezien als de viering van de Deense Democratie. Zal gekenmerkt worden met diverse politieke bijeenkomsten voor het gehele land.

Bronnen:
Lex Danmarks Nationallesikon

Store Bededag

Kan worden vertaald naar een grote dag met gebeden. Hedendaags word deze dag gevierd met warme tarwe bollen, varme hveder

Deze dag is vanaf 2024 afgeschaft als een nationale vrije dag. Dit word nu gezien als een normale werkdag.

Bronnen:
Folkekirken
Wikipedia

Sankt Hans (aften)

Sankt Hans of ook wel Saint Johns avond genoemd. Is van de vele Deense tradities dat een mix heeft van heidense en Christelijke tradities.

Op Sankt Hans Aften word de geboorte van St. John de Baptist, welke door de Denen Sankt Hans is genoemd. Waarbij men geloofde dat deze op 24 juni is geboren. De Dienen vieren graag volgens de Scandinavische traditie de avond ervoor. Zodoende word er op 23 juni Sankt Hans Aften gevierd. Dit kun je ook terugzien bij de kerstdagen. Hier in Denemarken beginnen ze hier met vieren op 24 december ipv de 25ste december.

De reden van deze avond viering ligt oorspronkelijk bij een heidense markering van de zonnewedde dat later veranderd is in een christelijke traditie.

Elk jaar in de avond van 23 juni word Sankt Hand Aften gevierd. Dit word gevierd met vreugdevuren met een lied ‘Vi elsker vort land’ (We love our country), geschreven door dichter Holger Drachman in 1885.

Op de top van de vreugdevuren staat een heks gemaakt van stro. Het verhaal is dat als deze ‘heks’ verbrand dat deze dan naar Bloksbjerg in Duitsland vliegt waar een heksen bijeenkomst zou plaatsvinden. Dit word nu niet tot weinig meer gedaan, dit stamt namelijk uit de tijd van de heksenvervolgingen in 17de eeuw.

Veel mensen zullen deze avond komen met familie en vrienden en vieren van de zomer.

Bronnen:
Visit Denmark
Den Dankse Ordbog
Ministry of foreign affairs of Denmark
Routes North

Danmarks udsendte

Je kan het hier ook een beetje teruglezen. Dit is een dag waar word stil gestaan bij soldaten die zijn uitgezonden. Op deze dag is een soort van vlaggetjes voor de Deense uitgezonden soldaten.

Dit is een besluit vanuit de regering en werd voor het eerst in 2009 gevierd. Initiatienemer was sergeant Kim Eg Thygesen. Welke een aantal keren wat uitgezonden. Op deze staat met stil of erkent diegenen die sinds 1948 door Denemarken worden of zijn uitgezonden op basis van een besluit van de regering, het Deense parlement of een minister.

Bronnen:
Lex Denmarks Nationalleksikon

J-dag

Een toch wel bijzonder dag om voorbij te zien komen. Ergens in de midden jaren van 1989 is het deze dag ontstaan omdat op deze dag het kerstbier wordt gelanceerd. In 2008 is deze opgenomen in het woordenboek.

Op de eerste vrijdag van november word op 20:59 het kerstbier van Tuborg gelanceerd. Dit komt vooruit de traditie omtrent paasbier, ook wel p-dag genoemd. Enkele dagen voor pasen word het paasbier verkocht. Enkel is hier niet echt een datum voor te vinden wanner dit plaatsvindt.

Bronnen:
Wikipedia
Den Dankse Ordbogen
Tuborg (bierbrouwerij)

Mortensdag (aften)

Op 11 november in een ver verleden van 397, vond de begrafenis plaats van Martinus van Tours in Tours. In Denemarken en in Zweden word hij Sint Morten of Morten Bisp genoemd. Er zijn vele legenden/ verhalen over hem verteld. Waardoor er op sommige plekken hier een andere invullen aan worden gegeven.

In Nederland wordt op deze avond een lampionnen toch gehouden. Oorspronkelijke zou de tocht met lampionnen naar een groot vuur leien, het Martinusvuur. Dit vuur zou ooit staan voor vruchtbaarheid van vee en veld bevorderen.

In Denemarken, Skåne en sommige delen van Duitsland werd er gebraden gans gegeten, een Mortens gans. Tegenwoordig is de gans vervangen voor een mortenseend. De reden is dat het formaat van een eend beter geschikt is voor Deense huishoudens.

Waarom een gans hoor ik je denken. Verhaalt gaat dat Sint Mortens, wilde niet benoemd worden tot bisschop. Hij verstopte zich in een ganzenhok, enkel waren die niet gediend van deze indringer en verraadde hem. Om de ganzen hiervoor te straffen besloot de bisschop dat de deze dan geslacht moesten worden en dan vervolgens op te eten.

Bronnen
Wikipedia
Mortensaften
Kro-Ncrv (info sint maarten)

Luciadag

Lucia van origine een viering van de katholieke heide Santa Lucia, haar naam betekend licht.

Hier in Denemarken is het de traditie om kaarsen aan te steken en te zingen op 13 december. Het is een onderdeel geworden van de adventstijd. Elk jaren paraderen veelal kinderen in scholen, kerken, verzorgingstehuizen en andere plaatsen. Ook word dit zeker uitgevoerd door volwassenen.

Waar komt het verhaal vandaan. Lucia was een christelijke vrouw dat leefde in de jaren 300 op Sicilië. In die tijd was het een gevaar dat je anders geloofde dan de Romeinse religie. Zij zagen het christendom als de vijand en lagen een verbod op deze religie. Als je werd aangegeven riskeerde je in die tijd een straf van martelingen en eventueel de dood door executie. De reden was dat de christen geen offer wilden brengen aan de keizer, wat destijds regelmatig gedaan moest worden. Zij weigerden dit omdat zij maar één god accepteren.

Veel christen zochten hun toevlucht in de catacomben (het ondergrondse graven), daar waar ze ‘normaal’ konden lezen. In een nacht sloop Lucia naar buiten, omdat zij haar medemens wilde helpen. Ze liep in het rond en bracht eten rond aan de armen. Om haar handen vrij te kunnen hebben droeg ze een krans met kaarsen op haar hoofd. Di zie je in de huidige tijd ook nog in de parade.

Lucia was uitgehuwelijkt aan iemand aan wie ze was toe beloofd. Dit viel niet in goede aarde bij de Romeinse huwelijkskandidaat. Als wraak gaf hij haar aan. Ze werd gearresteerd en moest gezuiverd worden van het christendom. Volgens de legende is dat zij beschermd werd door goddelijke interventie.

De keizer stuurde haar naar een bordeel, enkel de ossen kan niet uit de weggaan. Hij probeerde haar op de brandstapel te verbranden, enkel het vuur wilde niet aanslaan. Een andere legende zegt dat de olie haar niet kon verbranden. Uiteindelijk koos de keizer ervoor dat de beul haar moest executeren door haar met een zwaar neer te steken. Ze stier op de 13 december 304, op deze dag wordt tot op de dag van vandaag herdacht.

Ze werd onmiddellijk erkend als martelares en heilig verklaard door de katholieke kerk.

En mocht je een dag missen op deze kalender, laat dan zeker even een berichtje achter of stuur een mailtje. Dan kan ik deze natuurlijk erbij zetten. Zo blijft de kalender mooi up to date. En enkel dagen opsturen die belangrijk zijn voor de Denen en de Nederlanders en geen geen verjaardagen ;-).

Bol AlgemeenBol Algemeen

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *