Deense taal leren

De Deense taal is een mooie en bijzondere taal. Een bijzonder uitdagende taal om te leren. Het is namelijk niet echt eenvoudig, met name de manier van spreken en het horen.

Het lezen zal sneller gaan dan het luisteren, de reden is dat de geschreven tekst voor mer de helft en misschien wel meer niet word uitgesproken of een andere letter word uitgesproken. Daarnaast is het ook nog eens afhankelijk in welke streek je woont hoe het accent en dialect zal zijn.

Nu kun je jezelf al wel een beetje gaan voorbereiden als je op vakantie gaat, maar ook zeker om te gaan emigreren naar Denemarken.

We zullen een overzicht geven wat wij gedaan hebben voordat we naar Denemarken gingen en waar wij achter zijn gekomen toen we hier meer gesetteld waren (en nog steeds meer ontdekken)

Voordat je gaat

Duolingo
Een leuke manier op kennis te gaan maken met diverse talen, in ons geval dan Deens. Let er wel op dat je niet vanuit het Nederlands naar Deens kunt leren, dit kan wel vanuit het Engels naar Deens. Zo leer je niet alleen Deens maar ook Engels.

Je leert via Duolingo, lezen en het horen van vele woorden en zinsopbouwer. Enige nadeel is dat je niet de grammatica krijgt die erbij hoort. Je gaat zinnen leren, maar je weet niet wat en hoe qua grammatica.

Wel is het een leuk manier om kennis te maken met Deens en om de eerste woorden en zinnen te leren.

Online leren
Je kunt natuurlijk ook al online Deens leren. Mogelijkheden zijn de wereld niet uit. Ik (Tanja) heb net voordat we gingen een aantal dagen de week online les gehad bij Studieskolen. Een school dat online lessen geeft vanuit Kopenhagen aan een diversiteit van nationaliteiten met wat voor reden dan ook dat Deens wil gaan leren. Ze bieden tijdens de lessen een leuk aanbod aan lesmateriaal en de docent switch regelmatig tussen Deens en Engels om het een en ander uit te kunnen leggen.

Er zijn natuurlijk vele andere scholen of online cursussen dat word aangeboden om Deens te gaan leren. Volgens mij worden er in Nederland ook diverse cursussen aangeboden, wellicht even het internet raadplegen voor iets bij jou in de buurt.

In Denemarken

Je bent aangekomen in Denemarken en je hebt je ingeschreven voor de Sprogeskole. Je kan hier het een ander terug lezen hoe het met ons is gelopen en meer achtergrond informatie. Nu kan het misschien bij jou anders verlopen.

Gratis Deens leren
Na betaling van een borg, kun je de aan komende jaren Deens leren. Dit kan online, overdag of part time in de avonden. Online is veelal zelf studie met een docent op de achtergrond die je helpt met grammatica en opdrachten. Overdag ben je met meerdere cursisten bezig met de Deense taal en parttime hetzelfde enkel 1 avonden in de week.

Je krijgt tijdens de lessen lesmateriaal waarin of waaraan je werkt om de Deense taal te gaan leren. Erg leuk om op deze manier andere mensen van vele nationaliteiten te leren kennen.

Wel is het van belang dat je de module testen in een bepaalde periode behaald, zodat je betaalde borg doorgaat naar de volgende module. Lukt dat niet dan moet je de les zelf betalen zonder teruggave van het borgsom.

Bibliotheek
Doordat je je hebt ingeschreven en een cpr nummer hebt ontvangen ben je al lid van de bibliotheek. Met je gezondheidskaart kun je boeken lenen. Het leuke is dat je ook e-boeken kunt lenen via diverse apps en/of websites. We hebben een aantal hieronder verzameld, waar jij je voordeel uit kunt halen wellicht.

  • eReolen (Veel soorten kinder- en volwassen boeken)
  • eReolen Go (gericht op kinderboeken(, leuk om mee te starten)
  • Gewoon boeken lenen in de bibliotheek, vergeet je kaart niet mee te nemen. Kijk voor meer info op website van de bibliotheek.

Een tip is dat sommige boeken een e-boek heeft en een luisterboek. Dan voel je hem al aankomen. Je kan luisteren (hoe spreken ze woorden uit) en lezen. Zorg wel dat je website in 2 tabbladen hebt staan, zodat je in het ene tabblad het luisterboek open hebt en de andere het leesboek.

Pixie boeken
Leuke boekjes om te beginnen zijn, Pixie boekje. Kleine zakboekjes kun je wel zeggen, met een klein verhaal in het Deens geschreven. Een klein verhaal om je op weg te helpen in het lezen van Deens, met een vertaal app ernaast, lees hieronder meer hierover. Je hebt ze in vele soorten verhalen, ik zou bijna zeggen voor ieder wat wils. Voor ongeveer 14 kroner heb je een leuk klein verhaaltje. Leuk voor kinderen maar ook zeker geslaagd voor volwassenen, zeg ik zelf.

Vind je dit niets dan zou ik zeker de e-boeken proberen natuurlijk.

Woordenboek en vertaal apps

Waar je veel gebruik van gaat maken zijn woordenboeken en vertaal apps. Beide nodig om het een en ander te gaan leren van de vele woorden.

Woordenboek
Bij de Deense lessen maak je veel gebruik van een woordenboek, omdat we nu eenmaal niet precies weten hoe een woord wordt geschreven in grammatica gebruik. Een woordenboek gaat je daar zeker in helpen. Maar welke woordenboeken gebruiken wij zelf. Voornamelijk maak je gebruik tijdens de lessen van de app, maar tijdens module testen mag dat weer niet doen. Dan moet je juist weer een leuk ouderwets woordenboek naast je hebben liggen.

  • Den Danske Ordbog (heeft een website, maar ook een app waar je gebruik van kunt maken. Van deze maken we het meeste gebruik van, met name de app dan.
  • Lemma (als je je mobiel in het Engels hebt staan, heet hij Lemma. Als je op de link klikt zie naar wat voor logo je opzoek moet gaan.) Gebruiken we zelf niet of nauwelijks.

Vertaal app
Deze gebruik je bijna dagelijks, althans wij wel. Zo leer je natuurlijk ook Deense woorden en zinnen. Maar komt zeker goed van pas in de lessen, zodat je de vertaling erbij kan zetten. Houdt er wel rekening mee dat de vertalingen je een idee en richting geven, maar dat ze niet altijd 100% accuraat vertalen helaas.

  • Google Translate: Deze gebruiken wij veel op onze mobiel tijdens de lessen. Het fijne is dat deze vanaf foto’s of screenshots de woorden vertaald.
  • DeepL: Deze gebruiken we op de laptop heel veel met vertalingen van teksten. Op de mobiel gebruiken wij deze weer wat minder.

Ik denk dat je nu een mooi starterspakket hebt aan informatie over hoe je de Deense taal kunt gaan leren. We zullen dit natuurlijk aanvullen, mochten wij toevoegingen hebben op het leren van de Deense taal.

Mocht jij ook tips hebben die handig kunnen zijn, laat deze dan achter in de reacties, zodat andere hier ook wat aan kunnen hebben. Zo leren we enkel van elkaar!

Vi ses næste gang!