Deense taal

Als je gaat emigreren naar wat voor land dan ook, is het handig en fijn om de taal te gaan leren. Zo hebben wij ons direct na het inschrijven bij Siri en gemeente, ons aangemeld voor de sprogskole (taalschool).

Wij hebben dat direct in Vejle gedaan. Daarna is het afwachten wanneer je kunt beginnen, want vaak lukt dat niet direct. Wij zijn begonnen met leren met de taal in januari. Dat is natuurlijk al best snel.

Zo laat je je direct onderdompelen in vele nieuwe woorden, de grammatica, bijzonderheid in vele uitspraken, het lezen en het begrijpend proberen te luisteren.

Waarom de taal leren

Een reden voor ons is om mee te kunnen in gesprekken, maar ook een gesprek te kunnen voeren. Op deze manier willen wij laten weten dat we de schouders eronder zetten om de Deense taal te willen leren. We willen mee in de maatschappij. Wij komen naar Denemarken, dan zal je toch wat moeten doen om in te willen blenden, althans zo denken wij er over.

Daarnaast is is het zo dat veel Denen een aardig woordje Engels spreekt, enkel is dat niet voor iedereen het geval. Houd er ook zeker rekening mee dat het soms in het begin van leren het met handen en voeten zal gaan. Zolang je je best doet, waarderen ze je moeite zeker.

Doordat je de taal leert, ga je ook veel meer snappen in lezen en proberen te luisteren en kan je begrijpen waar het een en ander overgaat.

Intake gesprek

Wij kregen voordat we daadwerkelijk met de taalschool gingen starten een intake gesprek. Dit hadden wij bij de Give-Grindsted Uddannelsescenter daar kregen we tal van vragen, waar we vandaan kwamen, hoelang we gestudeerd hadden. Ook kregen we een kleine toets om te zien wat we begrepen van het een en ander. Lees hier hoe het ons is vergaan en welke keuze we hebben gemaakt.

Het kan natuurlijk zijn dat dit proces per kommune anders verloopt, dit is enkel hoe het bij ons is gegaan.

Welk niveau ga je starten

Met het intake gesprek word er bepaald op welk niveau je gaat starten op de sprogeskole. Er zijn namelijk 3 niveau waarin je zou kunnen starten. Het niveau heeft te maken met hoelang je onderwijs hebt gehad en welke talen je extra spreekt.

  • Heb je weinig tot geen onderwijs gehad, dan start je > Danskuddannelse 1 (DU1)
  • Kort of een gemiddeld onderwijs gehad, dan start je > Danskuddannelse 2 (DU2)
  • Heb je lang gestudeerd en spreekt ook andere talen. Bijvoorbeeld Engels, dan start je ( Danskuddannelse 3 (DU3).

Hieronder een overzicht waarin je kunt zien hoe de modullen lopen per niveau. Ook kan je zien welk taalniveau je zit als een bepaalde module hebt afgerond.

Bron: Sprogcenter Vejle.

Elk niveau bestaat uit 6 modellen die je gaat doorlopen. Na het eindigen van elke module, doe je een toets en ga je naar de volgende module.

Overige informatie

  • Aanbod van de Deense taalcursus is geldig tot 5 jaar vanaf het moment je kan beginnen met de cursus.
  • Programma’s starten het gehele jaar door.
  • Vanuit de kommune ontvang je een verwijsbrief naar de sprogeskole.
  • Als alles goed verloopt dat kan je het programma binnen 3 jaar afronden.
  • Je betaald 2000 DKK borg. Dit bedrag krijg je terug als je slaagt binnen de gestelde deadlines.
  • Je krijgt veel informatie, leer boeken om de Deense taal te leren.
  • Je kan de lessen volgen overdag, enkel avonden in de week of online. Maak voor jezelf de afweging voor

Handige websites welke je kunt doornemen:

Bol AlgemeenBol Algemeen

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *